غالب نمایندگیهای رسمی خودروهای خارجی، خریداران ایرانی را مغبون و از آنان سوء استفاده میکنند

به دلیل بی توجهی و نبود نظارت کافی از طرف دولت

غالب نمایندگیهای رسمی خودروهای خارجی، خریداران ایرانی را مغبون و از آنان سوء استفاده میکنند

 متأسفانه طی سالهای اخیر وضعیتی در کشورمان پیش آمده که اولاً همه میخواهند یک شبه پولدار شوند، ثانیاً با چشم و هم چشمی که در جامعه ظهور نموده خیل زیادی از مردم (پیر و جوان) میخواهند یک شبه از پراید سواری مبدل شوند به بنز و پورشه رولز رویس سوار!!! لکن یک شبه میلیاردر شدن هرگز از راه درست و کسب و کار سالم محقق نمیشود و قطعاً باید تخلف کرد که زمینه آن برای جمع کثیری بوجود آمده است!!

 محمدرضا سبزعلیپور ریاست مرکز تجارت جهانی ایران و رئیس شورای سیاستگذاری اقتصاد مقاومتی و بخش خصوصی در جمع تعدادی از فعالان اقتصادی و مدیران عامل بنگاههای تولیدی و تجاری نسبت به بی اخلاقی و نحوه فعالیت و عملکرد غلط غالب نمایندگی های رسمی خودروهای خارجی در ایران هشدار داد و ضمن تأکید بر تقویت اخلاق حرفه ای و ارتقاء سطح مشتری مداری گفت: اگر لحظه ای‌ به دور و برمان نگاه کنیم و خودمان، فرزندانمان و مردم عزیزمان را در سطوح و صنوف مختلف ببینیم متأسفانه بحران اخلاقی حاکم بر جامعه را به عینه احساس میکنیم، بحرانی که گریبان‌گیر همه شده و ما را چنان اسیر خود نموده است که گویا دیگر نمی‌توانیم از بند آن رها شویم.!! رفتار خجالت آور ترافیکی ما، طرح دعواهای گوناگون مردم در کلانتریها و دادگاهها، اختلافات خانوادگی،… همه و همه نشأت گرفته از نوعی بی اخلاقی است. قصۀ‌ تلخ و نگران کننده تر این است که خود ما زمانی از بی اخلاقی مینالیم، که خود خواسته یا ناخواسته گرفتار و غریق دریای بی‌اخلاقی‌ ها شویم و دست بسته و بدون کمترین تلاشی نظاره‌ گر غرقاب پیرامونمان باشیم. اما فی الواقع سرچشمه‌ این بی‌اخلاقی‌ ها کجاست؟ و از کجا آغاز میشود که به این دریای عمیق میرسد؟ و چرا جمع زیادی از ما، رسیدن به پول و ثروت را از جاده بی اخلاقی و تقلب دنبال میکنیم؟!!

وي افزود: امروزه بسياري از کشورها در جهان صنعتي به اين بلوغ رسيده‌اند که بي‌اعتنايي به مسائل اخلاقي و فرار از مسئوليتها و تعهدات اجتماعي به نابودي و از بين رفتن بنگاههای اقتصادی مي‌انجامد. به همين دليل بسياري از شرکتهاي موفق براي تدوين استراتژي اخلاقي، احساس نياز کرده و به اين باور رسيده‌اند که بايد در سازمان خود يک فرهنگ مبتني بر اخلاق رسوخ کند.
از اين‌رو کوشيده‌اند تا به تحقيقات دربارة اخلاق حرفه‌اي جايگاه خاص و ويژه‌اي بدهند لذا وقتي که از حوزة فردي و شخصي به حوزه کسب و کار گام مي‌نهيم‌‌، اخلاق کار و يا اخلاق شغلي به ميان مي‌آيد مانند: اخلاق تجارت، اخلاق پزشکي‌‌، اخلاق معلمي‌‌، اخلاق کارمندي و نظاير آن‌.

براي نمونه، چگونه ممکن است که سيستم يک بيمارستان يا دانشگاه و يا يک شرکت فاسد باشد اما از پرستاران، اساتيد و کارمندان بخواهيم که اخلاقي باشند.؟ امروزه اخلاق حرفه‌اي نقش راهبردي در بنگاه ‌ها دارد و متخصصان مديريت استراتژيک، اصول اخلاقي شايسته در سازمان را يکي از پيش‌‌ شرط هاي مديريت استراتژيک خوب دانسته‌اند. در اخلاق حرفه‌اي، مسئوليتهاي اخلاقي سازمان در قبال دو محيط داخلي و خارجي است، درکل اصول اخلاق خوب و رعایت اخلاق کسب و کار از پيش ‌‌شرط ‌هاي مديريت استراتژيک خوب است و اين اصول موجب ايجاد يک شرکت و بنگاه خوب و نمونه ميشود.  

علیپور اظهار داشت: فعالیت اقتصادی و کسب و کار رسم و راهی دارد و پایه تمامی کسب و کارهای موفق (اعم از تولید، تجارت و خدمات) صداقت و مردم داری است لکن با کمی بررسی در می یابیم که تمام برندهای معرف قدیمی کشورمان که امروز برای همه مردم مورد احترام میباشند به دلیل صداقت و مردم داری که طی سالهای متمادی داشته اند به این جایگاه رسیده اند اما متأسفانه طی سالهای اخیر وضعیتی در کشورمان پیش آمده که اولاً همه می خواهند یک شبه پولدار شوند، ثانیاً با چشم و هم چشمی که در جامعه ظهور نموده خیل زیادی از مردم (پیر و جوان) میخواهند یک شبه از پراید سواری مبدل شوند به بنز و پورشه رولز رویس سوار!!! لکن یک شبه میلیاردر شدن هرگز از راه درست و کسب و کار سالم محقق نمیشود و قطعاً باید تخلف کرد و به همین خاطر می بایست راههای درست تجارت و تولید را از طریق تخلف و راههای خلاف، کوتاه کرد و به سمت میلیاردها میلیارد پول باد آورده میانبر زد!!! همین امر موجب شده تا عده ای از فعالان اقتصادی در این مسیر، اخلاق کسب و کار و از همه مهمتر وجدان کاری خود را زیر پا بگذارند و هیچ چیزی حتی آبرو و اعتبار ایران نیز برایشان ارزشی نداشته باشد و همه چیز در پول پول پول خلاصه شود.!!

وی در ادامه به نحوه عملکرد برخی از شرکتها و بنگاههای اقتصادی اشاره کرد و گفت: موضوع تخلف در کسب و کارها اینقدر وسیع و گسترده شده است که اصلاً در این زمان کوتاه مجالی برای اعلام حتی گوشۀ کوچکی از آنها نیست تخلفاتی از کم فروشی و گران فروشی گرفته تا بی کیفیت فروشی و تقلب فروشی ولیکن بنا دارم تا در اینجا از عملکرد غلط و سوء استفادۀ غالب نمایندگیهای رسمی خودروهای خارجی در کشورمان شکوه و شکایت کنم که متأسفانه بدلیل بی توجهی و نبود نظارت کافی از طرف دولت، خون خریداران ایرانی را داخل شیشه کرده و مشتریان خود را مغبون و از سادگی و حسن نیت آنان به بدترین شکل ممکنه سوء استفاده میکنند!! همیشه تصورمان بر این بود که چنانچه هر شرکت داخلی تخلف بکند قطعاً نماینده شرکتهای خارجی نه تنها خلاف نمی کنند بلکه اخلاق کسب و کار و اصل مشتری مداری را بخوبی رعایت میکنند زیرا بالاخره تن شان به تن خارجی ها و افراد متعهد و منضبط خورده است و حداقل تحت نام و زیر چتر برندی بین المللی و شناخته شده فعالیت میکنند که هرگز اجازه نمی دهند تا نام و اعتبار آن برند بین المللی با عملکردی غلط، خراب و زیر سوال رود.

علیپور تصریح کرد: اما متأسفانه طی چند ماه گذشته، گله ها و شکایات متعددی از جانب دوستان و برخی از مشتریها و خریداران خودروهای خارجی به گوشم میرسید مبنی براینکه فروشنده های خودروهای خارجی قراردادهای منعقده را اجرا نمی کنند و به تعهدات خود عمل نمی نمایند. ابتدا باورم نمیشد و به شاکیان اعلام میکردم که احتمالاً خرید شما از افراد و واردکنندگان متفرقه بوده و از نمایندگی های رسمی خودروهای خارجی خرید نکرده اید اما وقتیکه برخی از قراردادها را دیدم دقیقاً متوجه شدم که خریدها از نمایندگیهای رسمی خودروهای خارجی در کشورمان صورت گرفته اما شرکتهای نمایندگی، قراردادهای بد، مبهم و یک طرفه ای را با خریداران بخت برگشته خود منعقد کرده و میکنند که فقط شرکت با گرفتن دهها میلیون تومان پول پیش خریدها، و کار کردن با دهها و شاید صدها میلیارد تومان پول مردم، منتفع میشوند و تا زمانیکه دلشان میخواهد تحویل خودروها را به تعویق می اندازند و یا مدل خریداری شده را پس ماهها انتظار به بهانه اینکه این مدل را فعلاً نداریم به خریدار نمیدهند!!! و دهها تخلف دیگر….

وی افزود: به همین خاطر در ارتباط با یک نمونه از این شکایتها و اختلافاتی که بین خریدار و نماینده شرکت خارجی پیش آمده بود و طبق بررسیهایی که داشتم حق با مشتری بود با مدیرعامل همان نمایندگی رسمی شرکت خودروساز خارجی در تهران تماس گرفتم و موضوع شکایت های دوستان و اختلاف پیش آمده را با آقای ….. که الحمدالله از دوستان نیز می باشد در میان گذاشتم و ایشان نام مشتری و تصویر قرارداد را گرفت و قرار شد تا شخصاً موضوع را پیگیری و نتیجه را به اینجانب نیز اطلاع دهد و بنده خیالم راحت بود که حتماً ایشان موضوع را پیگیری و مشکل را سریعاً حل خواهند کرد اما چند روز که گذشت مجدداً مشتری نتیجه را از بنده جویا شد که تازه فهمیدم هنوز اتفاقی نیافتاده و مشکل همچنان باقی است ولیکن مجدداً پیغامی کوتاهی برای آقای مدیرعامل ارسال و موضوع را پیگیر شدم که دیگر پاسخی از جانب ایشان بدستم نرسید تا اینکه چند روز بعد مشتری را از طرف دفتر نمایندگی احضار و به وی اعلام نمودند که فعلاً آن خودرویی که شما ثبت نام کرده اید را نداریم در نتیجه شما میتوانید قراردادتان را برای سال ۲۰۱۷ تمدید کنید و یا قراردادتان را کنسل و وجه پرداختی تان را مطالبه کنید!!!!!

رئیس شورای سیاستگذاری اقتصاد مقاومتی و بخش خصوصی در ادامه اظهار داشت: سال گذشته قراردادی با مشتری منعقد کرده و حدود۱۰۰میلیون تومان پیش پرداخت دریافت کرده اند تا طبق قرارداد منعقده در انتهای سه ماهه اول سال ۹۵ خودروی مدل ۲۰۱۶ را به مشتری تحویل دهند تا شاید آن بنده خدا، شش ماه خودروی مدل ۲۰۱۶ را سوار شود اما فعلاً که وارد سه ماهه سوم سال ۹۵ شده ایم هنوز خودرو مشتری را تحول نداده و اعلام کرده اند شاید دو یا سه ماه دیگر!!! خوب سه ماه دیگر که سال جدید میلادی آغاز میشود و در اصل اگر خوش قول باشند می خواهند در سال ۲۰۱۷ خودری مدل ۲۰۱۶ را که یکسال از تولید آن گذشته به مشتری تحویل دهند!! آیا این رسم تجارت و مشتری مداری است؟

وی افزود: وقتیکه مشتری به مسئولین شرکت گفته که به وزارتخانه شکایت میکنم آقایان با شجاعت اعلام کرده اند که بروید شکایت کنید و بعد اظهار داشته اند باتوجه باینکه ما اینقدر سبیل آقایان را چرب میکنیم تصور میکنید که کسی به حرف شما گوش میکند؟! وقتیکه مشتری به وزارتخانه مراجعه نموده، مسئول مربوطه اعلام نموده است که کار خودت درست میشه اما به فکر درست شدن کار همه مشتریان نباش!!! آیا جایگاه و کرامت ایرانی این است که با او چنین رفتاری را بکنند؟ آیا دولت و دستگاه های حاکمیتی و نظارتی باید اینقدر بی خیال باشند که عده ای نه تنها جیب مردم را خالی کنند بلکه شخصیت آنان را آنهم در کشور خودشان به بازی بگیرید؟ از نظر اینجانب مقصر اصلی دولت و دستگاههای ذیربط میباشند که با بی توجهی و عدم نظارت خود زمینه سوء استفاده و برخورد نامناسب و تحقیر آمیز غالب نمایندگی های رسمی خودروهای خارجی با هموطنان عزیزمان را مهیا میکنند!!! وظیفه ما و دولتمردان، خدمت به ملت و ارتقاء کرامت ایران و ایرانی میباشد نه اینکه مردم شریف ایران را بخاطر فربه شدن و به قیمت ثروتمند شدن عده ای تاجر نما، تحقیر و دل نگران گنیم.!!

علیپور تأکید کرد: مسئول بودن و مسئولیت داشتن این نیست که فقط نمایشگاههای بین المللی خودرو در کشورهای مختلف را بازدید کرده و با مدیران شرکتهای خودروساز خارجی قرارداد ببندیم و بازار بزرگ ایران را چشم بسته و بدون هیچ نظارتی در اختیار شرکتهای خارجی قرار دهیم تا مدیران بومی آنها نیز از اوضاع نابسامان اقتصادی کشور سوء استفاده کرده و به قیمت خون به جگر کردن مردم، بار خود را ببندند و همه ساله صدها میلیارد تومان پول این ملت را به جیب بزنند.

البته لازم به ذکر است که خوشبختانه تعدادی از شرکتها و سازمانهای خوب داخلی به موضوع مهم (مشتری مداری و اخلاق حرفه ای) پی برده و با تیم های متخصص در امور اخلاق حرفه ای و سازمانی، اقدامات اجرائی خوبی را جهت آموزش پرسنل و تنظیم سند منشور اخلاقی خود آغاز نموده اند.

رئیس مرکز تجارت جهانی ایران در پایان اظهار داشت: متأسفانه در بازارهاي انحصاري و بي رقابت نظير ايران، مشتري مداري حقيقي معنا و مفهوم ندارد. نصب شعار تکريم ارباب رجوع بر در و ديوار، خدمات مشتري مداري حقيقي را بدنبال ندارد. احترام و تکريم مشتري، رفتاري است که احساس ارزشمندي را به مشتری منتقل ميکند و پرهیز از رفتاري است که موجب توهين و تحقير مشتري ميگردد. رفتار چاپلوسانه و متظاهرانه و يا پذيرايي ظاهري از مشتري، احترام نيست. اعتماد به مشتري، زيان نرساندن به او، اجرای دقیق قراردادهای منعقده، سرعت در تحويل بموقع و بي‏ عيب و نقص کالا و ارائه خدمات مطلوب، قيمت مناسب همراه با کيفيت بالا، حفظ حريم شخصي افراد و راز داري و امانت‏ داري، تنوع کالا و خدمات، ارائه خدمات در همۀ مراحل قبل و بعد از فروش و صراحت و صداقت يعني داشتن رفتار اخلاقي، همگي از وجود اصول مشتري مداري واقعی به حساب مي‏آيند. همه مشتريان بايد در همه حال بسيار مهم (VIP) محسوب و تلقی شوند. اما متأسفانه دولتمردان محترم ما از بس تمام وقت و هم و غم خود را صرف اجرای برجام نموده اند لکن از مقوله تکریم به ارباب و رجوع و خدمت به خلق غافل شده اند و همه را به امان خدا رها کرده اند. مع الوصف توقع بر این است تا دستگاههای حاکمیتی و نظارتی به این مهم دقت کافی و وافی مبذول داشته و عملکرد شرکتها علی الخصوص نمایندگی های رسمی خودروهای خارجی در ایران را زیر ذربین خود قرار دهند تا کرامت هموطنان عزیزمان زیر پای عده ای منفعت طلب لگدمال نشود. درکل امیدوارم ظرف روزهای آینده تغیر و تحولی اساسی در روش و منش این شرکتها و نحوه برخورد و معامله آنان با مردم شریف ایران بوجود آید که در غیر اینصورت اسامی شرکتهای متخلف، سوء استفاده گر و خائن به ایران و ایرانی و همچنین شرکتهای منضبط و قابل اعتماد را جهت اطلاع عموم در اختیار رسانه های گروهی قرار خواهیم داد و همچنین از طریق همکاران خود در مراکز تجارت جهانی کشورهای مختلف، مدیران شرکتهای خودروساز خارجی را از نحوه عملکرد نمایندگان شان در ایران باخبر خواهیم ساخت./انتهای پیام   

 

Leave a Comment