روزهای باقیمانده سال ۹۶ روزهای خوش و بره کشان مان است! مردم شادی کنند/ سال ۹۷ اشک همه در خواهد آمد!!

واکنش سبزعلیپور به بودجۀ تنظیمی ۹۷ دولت

دولت با پرهیز از خام فروشی و حمایت از صادرات غیرنفتی و حضور در بازارهای جهانی و با تحقق و پیاده سازی اقتصاد مقاومتی میتواند رشد درآمدهای ارزی کشور را بیش از پیش سرعت بخشیده و شر کسری مستمر بودجه را از سر ایرانِ ثروتمند دور کند و برای جوانان کشورمان نیز اشتغال ایجاد نماید و دیگر بودجه کشور را از جیب و حلقوم مردم تأمین ننماید!!

محمدرضا سبزعلیپور اقتصاددان و رئیس مرکز تجارت جهانی ایران در واکنش به بودجۀ تنظیمی دولت برای سال ۱۳۹۷ گفت: بودجه بعنوان سندي تعریف میشود که شامل واژه ها و ارقامی است که هزینه ­ها را به اهداف معین ارتباط میدهد. در یک بررسی کلی میتوان گفت که نظام بودجه بندي بعنوان يك ابزار مهم و حساس برنامه ريزي به موازات رشد و توسعه دولت و جامعه، مراحل و تحولات مهمي را پشت سر گذاشته و امروزه بصورت يك نظام پيچيده فني و مالي درآمده است. اين نظام در آغاز پيدايش خود به علت محدوديت حوزه فعاليت دولتها و به علت نگرش منفي جامعه نسبت به فعاليتهاي دولت، عمدتاً يك ابزار سياسي بوده ولیکن از دهه سوم قرن ميلادي به علت رواج « اقتصاد كينزي» كه دولت را به مداخله در فعاليت اقتصادي و سرمايه ‌گذاري اجتماعي تشويق و ترغيب مينمود، بودجه دولتي بعنوان ابزار اقتصادي و مالي، علاوه بر نقش هاي سياسي، نقش‌ هاي اقتصادي و مالي را نيز برعهده گرفت و بالاخره با گسترش فعاليتهاي دولتي در همه جنبه هاي زندگي و بزرگتر و پيچديده تر شدن سازمانهاي دولتي و پيشرفت روشهاي مديريت و برنامه ريزي و ظهور تكنولوژي اطلاعاتي امروزه، نظام بودجه بندي يك سيستم پيچيده اي از طرحها و برنامه هاست و بودجه علاوه بر نقش هاي سياسي و اقتصادي، نقش حساس و مهم برنامه‌ريزي را نيز عهده دار شده است و امروزه بودجه، منعكس كننده انواع برنامه‌ريزيهاي سياسي، اقتصادی، نظامی، عمرانی، اجتماعي و فرهنگي جامعه است. از طرفي چون مسلم شده كه توسعه امري يك بعدي نبوده و توسعه اقتصادي ميتواند به توسعه سياسي، نظامی، عمرانی، اجتماعي و فرهنگي نیز بيانجامد، پس مهمترين عامل در وقوع اين امور، گزينش درست اهداف، استراتژيها و نهايتاً رسالتهاي سيستم برنامه ها وطرحهاي بودجه است.

وی افزود: بودجه ریزی و بودجه بندي امری بسیار مهم و پر اهمیت میباشد و اهداف و كاربردهاي مختلفي در تنظيم، تصويب، اجرا و كنترل سياستهاي دولت و سازمانها را برعهده دارد. در مرحله اول، بودجه چارچوبي را براي تنظيم سياستهاي دولت و سازمانها فراهم ميكند و در مرحله تصويب، بودجه وسيله كنترل قانوني دخل و خرج دولت و هزینۀ دستگاهها است. درمرحله اجرا، بودجه بندي راهنماي مديران در اجراي سياستهاي تدوين شده است و در نهايت بودجه بندي مهمترين ابزار كنترل و نظارت بر عملكرد دولت و سازمانها محسوب ميگردد. بنابراين اهداف و مقاصد بودجه بندي را در سطح كلان(دولت) كه قابل تصميم به سطوح سازماني نيز ميباشد را ميتوان بشرح زیر بيان كرد:

الف-  بودجه وسيله اي براي تدوين و تنظيم برنامه هاي دولت و سازمانها است.

ب-  بودجه وسيلۀ تحصيل مجوز قانوني براي فعاليتهاي دولتها و سازمانها است.

ج-  بودجه راهنماي اجراي سياستهاي دولتي و سازمانها است.

د-  بودجه قويترين وسيله كنترل قوه مجريه توسط قوه مقننه و وسيله آگاهي و اطمينان مردم از مصرف صحيح و قانوني درآمدهای دولت میباشد.

علیپور گفت: مهمترین اهداف دولتها، رسیدن به رشد اقتصادی و فراهم کردن خدمات عمومی و تحقق عدالت اجتماعی است. برای تحقق این اهداف باید وظایف دولتها در کنار وظایف مردم و نهادهای عمومی و غیردولتی مشخص گردد و برای تحقق اهداف برنامه­ریزی شود. برای محقق شدن برنامه ­ها، باید بودجه ­ریزی انجام شود و با تخصیص منابع، وظایف دولتها از قوه به فعل و بمرحله اجرا درمیآید. بودجه بعنوان برنامه‌ مالی دولتها، نقش بسیار مهمی در توسعه اقتصادی کشورها دارد.

هدف اصلی نظام های بودجه ‌بندی، پاسخگویی و ارزیابی عملکرد دولتها میباشد که این هدف در نظام “بودجه ‌ریزی عملیاتی” در قالب سه معیار (کارآیی، اثربخشی و صرفه اقتصادی) نمایان میشود تا بدین ترتیب دولتها را در جهت تحقق اهدافشان یاری رساند.

وی تصریح کرد: از آنجائیکه حجم دخالت دولت در اقتصاد ایران بیش از کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه میباشد، بنابراین اهمیت لایحه بودجه نحوه تنظیم آن نیز در مقایسه با این کشورها دوچندان احساس میشود. در همین راستا باید اذعان کرد که درمان بیماری های اقتصاد ایران از جمله تورم، بیکاری، کاهش بهره وری و رشد پایین اقتصادی را باید در سند بودجه جستجو کرد. زیرا ما باید اعداد و ارقامی را در بودجه تنظیم کنیم که واقعی باشند و امکان تحقق آنها وجود داشته باشد اما متأسفانه بعضاً شاهد این واقعیت هستیم که اعداد ارائه شده واقعی نیستند. لکن اعداد و ارقام ارائه شده در بودجه بسیار مهم بوده و در زندگی مردم ایران تأثیرگذار و نقش حیاتی را بازی میکند پس چنانچه این اعداد غیر واقعی بوده و تحقق نیابند، باید منتظر مشکلات پیش بینی نشده ای در تمامی سطوح کشور علی الخصوص در بطن زندگی مردم باشیم. از همین رو چشم تک تک آحاد مردم از صاحب نظران و مدیران ارشد و برجسته سياسي، اقتصادی، نظامی، عمرانی، اجتماعي و فرهنگي کشور گرفته تا مردم کوچه و بازار، چشمشان به بودجۀ تنظیمی دولت میباشد تا از این طریق بفهمند اوضاع کشور و زندگی شان در سال آینده به چه شکلی خواهد و باید منتظر چه عاقبتی باشند؟ سالی خوش یا تیره و تار؟!!

این اقتصاددان با اشاره به بودجۀ تنظیمی سال ۹۷ دولت اظهار داشت: متأسفانه لایحۀ بودجه ۹۷ از وزن و قواره لازم برخوردار نبوده و بسیار ناپخته تنظیم شده است و باز هم با کمال تأسف باید عرض کنم تنها موضوع مهمی که در آن لحاظ شده فقط و فقط افزایش نجومی درآمدهای دولت آنهم از هر طریق ممکن ولو به قیمت بیدار کردن دیو خفتۀ تورم، تشدید رکود، کوچکتر شدن سفرۀ مردم و افزایش نارضایتی در جامعه!! ضمناً در تنظیم بودجه ۹۷ اصلاً به میزان تحقق بودجه طی سه چهار سال گذشته توجهی نشده و همین امر، تحقق درآمدهای بودجه سال ۹۷ را نیز زیر سوال برده است.

در همین راستا نکات مبهم و سوال برانگیز بسیاری در لایحه بودجه ۹۷ وجود دارد که همین نکات و اعداد و ارقام مبهم و سوال برانگیز، آیندۀ زندگی مردم و همچنین رتق و فتق امورات و اداره کشور در سال پیش رو را با ابهام و اما و اگر روبرو کرده است.

بطور مثال:

مجموع بودجه عمومی دولت در سال ۹۷ حدود ۴۲۹ هزار میلیارد تومان اعلام شده که در مقایسه با بودجه ۳۷۱ هزار میلیارد تومانی دولت در سالجاری (۹۶) حدود ۶۰ هزار میلیارد تومان افزایش پیدا کرده است.!!

در این اوضاع و احوال و با وجود اقتصاد بیمار و نابسامان که روز به روز راکدتر هم میشود، افزایش حدود ۶۰ هزار میلیارد تومانی بودجه عمومی دولت سوال برانگیز بوده و قطعاً تبعات نگران‌ کننده‌ای برای جامعه و اقتصاد ایران در پی خواهد داشت.

ضمناً در بودجه ۳۷۱ هزار میلیارد تومانی سال ۹۶ ، رقمی معادل‏‏۷۰ هزار میلیارد تومان جهت بودجه عمرانی کشور درنظر گرفته شده است اما باتوجه باینکه در بودجه عمومی دولت در سال ۹۷ افزایش۶۰  هزار میلیارد تومانی پیش بینی شده، در کمال تعجب بجای افزایش بودجه عمرانی کشور در سال ۹۷ ، حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان هم آب رفته و در لایحه بودجه سال آینده این مبلغ به ۴۰ هزار میلیارد تومان جهت بودجه عمرانی کشور درنظر گرفته شده است!! از همین رو معلوم نیست که افزایش درآمد ۶۰ هزار میلیارد تومانی بودجه سال ۹۷ و همچنین سایر مبالغ کلان صرفه جویی شده از جیب و گلو و زندگی مردم که رقمی بیش از ۴۰ هزار میلیارد تومان میباشد را در کجا هزینه خواهند کرد؟ 

سبزعلیپور تأکید کرد: سال گذشته بنده رسماً اعلام کردم که دولت روحانی یارانه نقدی غالب مردم را در دولت دوازدهم قطع خواهد کرد اما آقایان نه تنها عرض حقیر را قبول نکرده و آنرا به کرات تکذیب کردند بلکه بارها به مردم اطمینان دادند که دولت دوازدهم اصلاً برنامه ای برای حذف یارانه نقدی مردم ندارد اما با تمام این قول و قرارها و اطمینان دادن به مردم، به یکباره می بینیم که در لایحه بودجه ۹۷، یارانه نقدی ۳۰ میلیون ایرانی حذف شده است!! یعنی دولت با حذف یارانه نقدی مردم حدود ۲۳ هزار میلیارد تومان صرفه جویی و به منابع نقدی خود در سال ۹۷ اضافه کرده است!! 

ابهامات برجسته دیگر لایحه بودجه ۹۷ مربوط به قیمت نفت و نرخ دلار میباشد، بطوریکه برای دلار مبلغ ۳۵۰۰ تومان و بابت هر بشکه نفت رقم ۵۵ دلار در نظر گرفته شده است. وقتیکه قیمت نفت ایران در حال حاضر حدود ۵۷ دلار میباشد و بنابه دلایلی که جای طرح آن اینجا نیست پیش بینی میشود که قیمت نفت کاهش داشته باشد، پس چطور آقایان مطمئن هستند که با قیمت فعلی بازار بتوانند بودجه سال ۹۷ را با قیمت هر بشکه ۵۵ دلار محقق و دچار کسری بودجه هم نشوند؟ ضمناً اگر دولت مخالف افزایش نرخ دلار در بازار آزار میباشد پس چرا خود با افزایش ۲۰ تومانی نرخ دلار در بودجه سال ۹۷ نسبت به سال ۹۶ به گرانی دلار دامن میزند؟ آیا دولتمردان از این واقعیت آگاه نیستند که با افزایش نرخ ارز در بودجه سال آینده، به زبان بی زبانی افزایش نرخ دلار طی روزهای گذشته در بازار آزاد را تأیید و تثبت میکنند؟ و اینجانب صراحتاً اطمینان میدهم که اگر این نرخ دلار در مجلس تصویب شود بطور قطع بازار آزاد ارز متأثر از این مصوبه قانونی مجلس، باز هم سیر صعودی را در پیش خواهد گرفت و باید منتظر افزایش بیش از پیش نرخ ارز در بازار آزاد باشیم.!! نظر بنده درارتباط با نرخ نفت و دلار در بودجه سال ۹۷ این است که این نوع قیمت‌ گذاری و این میزانی که تعین شده از پایه و اساس غلط و اشتباه میباشد و این روندی که در پیش گرفته شده کشور را با بحران و اقتصاد را نابسامان تر و سایه تورم سنگین را بر سر مردم حاکم خواهد کرد!!

علیپور در ادامه به سایر عواملی که بواسطه بودجه سال ۹۷ زندگی مردم را دچار مشکل و گرفتاری خواهدکرد پرداخت و گفت: افزایش قیمت حامل های انرژی از جمله گازوئیل، افزایش قیمت آب و برق، حذف یارانه نان و متعاقباً افزایش نرخ انواع نان، افزایش مالیات در این اقتصاد بیمار و راکد، افزایش چند برابری و خنده دار عوارض خروج از کشور و… دهها مورد دیگر که ذکر تک تک آنها از حوصله بحث خارج میباشد موجب شکل گیری بحران در جامعه و فشار سنگین مالی به عموم مردم خواهد شد!!

از افزایش کرایه حمل و نقل کالا و مسافر گرفته تا رشد قیمت مایحتاج مردم، افزایش هزینه های جاری مردم، افزایش نرخ دلار و سفرهای خارجی و ورود گران کالا با نرخ جدید دلار، افزایش قاچاق، رکود تولید و.و.و.و.و… متأسفانه همه این موارد زندگی مردم را فلج و موج جدیدی از تورم و رکود را براه خواهد انداخت که با این تفاسیر باید عرض کنم سال آینده سال بسیار سختی خواهد بود و از همین رو تأکید میکنم که روزهای باقیمانده سال ۹۶ روزهای خوش و بره کشان مان است!! پس مردم تا میتوانند در سالجاری خوشحال باشند و شادی کنند زیرا مشکلات و سختی های سال ۹۷ اشک همه در خواهد آمد!!

رئیس مرکز تجارت جهانی ایران در خاتمه اظهار داشت: همچنانکه قبلاً عرض کردم متأسفانه ما شاهد گسترش هزینه ‌های جاری دولت در بودجه پیشنهادی ۹۷ هستیم و عدم تحقق درآمدها و کسری بودجه را هم بطور قطع در پیش داریم، فلذا با چنین بودجه ای و مشکلاتی که با خود در پی دارد به عینه و باکمال تعجب می بینیم که سخنگوی دولت خنده کنان در برابر دوربین ها ظاهر میشود و چشم به دوربین ها میدوزد و با سفسطه و مغلطه، واقعیات انکار ناپذیر را منکر شده و همه چیز را بر وفق مراد نشان میدهد و آنچنان سخن میگوید که انگار از مدینه فاضله تعریف میکند!! واقعیت امر این است که سخنان دولتمردان با این اوضاع و احوال و با این بودجه ای که برای سال ۹۷ تنظیم شده بطور فاحشی در تضاد بوده و کشوری که کسری بودجه مستمر دارد هرگز نمیتواند رشد بالای اقتصادی داشته باشد پس باید صراحتاً عرض کنم که با چنین بودجه ای متأسفانه دیگر خبری از رشد اقتصادی تکرقمی نخواهد بود و باید با اعداد ۷ و ۸ درصدی رشد اقتصادی که دائماً رئیس جمهور محترم به آن افتخار میکردند برای همیشه خداحافظی کنیم.

وی اضافه کرد: دولت با صرفه جویی و انضباط مالی میتواند مشکل کسری بودجه سال ۹۷ را حل کند و با اقدامات اساسی و زیربنایی موجب انضباط مالی و کاهش هزینه های جاری گردد. دولت با کاهش هزینه های جاری خود میتواند هزینۀ پروژه های عمرانی را کاهش و بودجه مورد نیاز آنها را افزایش و به راحتی آنرا تأمین نماید تا وعده های داده شده خود به مردم را نیز محقق کند. ضمناً دولت با پرهیز از خام فروشی و حمایت از صادرات غیرنفتی و حضور در بازارهای جهانی و دست آخر با تحقق و پیاده سازی اقتصاد مقاومتی میتواند رشد درآمدهای ارزی کشور را بیش از پیش سرعت بخشیده و شر کسری مستمر بودجه را از سر ایرانِ ثروتمند دور کند و برای جوانان کشورمان نیز اشتغال ایجاد نماید و دیگر بودجه کشور را از جیب و حلقوم مردم تأمین ننماید!! 

در پایان از نمایندگان محترم مجلس تقاضا دارم تا با درایت و دانش و دید بالای خود، لایحه بودجه ۹۷ را مورد بررسی موشکافانه قرار داده و از تصویب موارد مبهم و مشکل ساز آن برای اقتصاد کشور و زندگی مردم، خوداری و در تصویب بند بند بودجه ۹۷ ، منافع ملی و رونق اقتصادی و همچنین معیشت مردم عزیزمان را مدنظر داشته باشند./انتهای پیام

 

Leave a Comment